Diákigazolvány igénylése

Tisztelt Hallgató!

A Kormány 362/2011. (XII.30.) rendelete megváltoztatta a felsőoktatásban használt állandó és ideiglenes diákigazolványok igénylésének menetét.

 

 

 ÁLLANDÓ DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE:

Az igénylés elindításának feltétele, hogy a hallgatói státusz a beiratkozás után "aktív" legyen!!!!

 Az Okmányirodában fényképet és aláírás mintát kell készíttetni (itt elkészül a Nemzeti Egységes Kártyarendszer – NEK adatlap).

  1. Az Okmányirodából kapott NEK adatlapon található személyes és lakcím adatokat egyeztetni kell a Neptunban lévő adatokkal. Eltérés esetén feltétlenül jelezni és a helyes adatokat megadni a TO ügyintézőnek!
  2. A NEK adatlapon lévő NEK azonosítóval a diákigazolvány igénylést a Neptun rendszerben kell elindítani – Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés.  !!!! Az első éves hallgató esetében CSAK a beiratkozás után (a hallgatói jogviszony létesítése után) van lehetőség az igénylés elindítására.
  3. 442/2016. Kormányrendelet alapján: "ha a jogosult az igazolvány használatára jogosító jogviszony megszűnését követően oktatási igazolvány érvényességi idején belül ugyanazzal a közreműködő intézménnyel létesít új jogviszonyt- és az oktatási igazolványon feltüntetett adattartalom változatlanul megfelel a valóságnak- az oktatási igazolványa a továbbiakban is érvényes"
  4. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján 2016. január 01. napjától a diákigazolvány igazgatási szolgáltatási díja kivezetésre kerül. Ettől az időponttól a hallgatók a díj befizetése nélkül nyújthatják be diákigazolvány-igénylésüket.
  5. Az elkészült diákigazolványt az Oktatási Hivatal a Tanulmányi Osztály címére postázza. Neptunos üzenetben tájékoztatjuk arról, hogy diákigazolványa megérkezett.
  6. A diákigazolványt és az aktív félévre szóló érvényesítéshez szükséges matricát a TO ügyintézőnél kell átvenni.

 IDEIGLENES DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE:

 Amennyiben a korábbi diákigazolványa már nem érvényes (pl. középiskolai), vagy elveszett, megrongálódott, akkor kell ideiglenes diákigazolványt igényelni.

  1. Az előző leírás alapján el kell indítani az állandó diákigazolvány igénylését.
  2. Az állandó diákigazolvány igénylését követően kérésére a TO kiállítja a 60 napig érvényes ideiglenes diákigazolványt (a TO-n személyesen kell megjelenni az ideiglenes diákigazolvány átvételéhez).

Információk

Felnőttképzési Központ Eseménynaptára